Jakt

Fiske kan vara ensamhetens äventyr

Fiske kan vara ensamhetens äventyr

editorial

Äntligen juni och perfekt läge för att ge sig ut till vattnet för att ägna sig åt lite stilla fiske. Att plocka fram sitt bästa spö och dra till med morgonens första kast ut mot vattnet är alltid en lika magisk känsla. Det är något med stillheten och förväntan tillsammans som skapar en oslagbar kombination.

Särskilt när man har lite kaffe och fika nedpackat i ryggsäcken.

Viljan att offra allt

Extra magiskt blir det förstås när man har hittat en plats där det inte verkar finnas någon annan människa. Då skulle man lika gärna kunna befinna sig långt ute i vildmarken med mil till närmaste människa. 

Det ger på något sätt perspektiv på den andra som formade mänskligheten till vad den är idag. Tänk vilken inställning till upptäckande och överlevnad våra förfäder hade. Det fanns en vilja att offra allt för att vinna något.

Jakt

För hur mycket okänt fanns det inte förr i tiden? Hur många resor skedde inte med förståelsen att det finns en påtaglig risk för att man inte kommer tillbaka från dessa – i varje fall inte levande.

Idag har världen på det stora hela blivit en relativt trygg plats. Kanske har den därför också den har blivit lite tråkig.

För det finns en anledning till att vi söker oss bort från städerna och en dag står med fiskespöt i handen, någonstans mitt ute i ingenstans. För bara någon dag sedan befann vi oss på Östhammar Jakt & Sportskytte, fulla av förväntan och förberedelser. Spola fram tiden ett par dygn och vi befinner oss mitt i äventyret – det enda vi kan lita på är våra kunskaper och vår utrustning.

Det finns med andra ord kvar möjligheter till äventyr och osäkerhet. Det gäller bara att söka upp dem själv och medvetet utsätta sig för obekvämlighet.

Det är här utmaningarna och utvecklingen i livet väntar.