Parkettgolv

Parkettgolv för både moderna och äldre hus

Parkettgolv för både moderna och äldre hus

Ett vackert parkettgolv gör sig i de flesta hem eftersom både mönsterläggningen och parkettstavarnas storlek kan anpassas efter rummet. Vilket mönster som passar bäst beror på husets arkitektur, stilen och storleken på rummet, men vanligt är fiskbensparkett, mosaikparkett och industriparkett. Fast man kan egentligen lägga ett parkettgolv i vilket mönster som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. 

Ett parkettgolv av massivt trä kostar en slant men i gengäld har man ett golv som kan hålla i generationer. Det fina med parkettgolv av massivt trä är att de också går att slipa om och renovera när de blir slitna, vilket betyder att parkettgolv också är miljövänliga. Att slipa om ett trägolv är också billigare än att lägga in ett nytt. Ett snyggt parkettgolv har också stor betydelse för hur man uppfattar ett rum och kan hjälp till att höja hela värdet på bostaden. 

 

Så matchar man bäst parketten med bänkskivan i trä

Parkettgolv finns också i många olika träslag som exempelvis ek, bok och lönn. Ska man lägga in ett parkettgolv i köket och har en bänkskiva av trä och kanske även köksluckor av trä kan det vara bra att försöka matcha golvet och välja ett träslag i samma färg och ytskikt. Annars tenderar det att bli alldeles för rörigt och träslagen kan ta ut varandra. 

Väljer man ett parkettgolv av ett ljusare träslag har man större chans att variera det eftersom man kan färga in det ljust eller mörkt och på så vis matcha inredningen. Skulle man tröttna på golvet är det bara att slipa om det och ge det en ny ytbehandling. Vill man lägga in ett parkettgolv kan det vara bra att först jämföra utbud och priser mellan några olika golvtillverkare. Här är ett exempel på en golvbutik med ett stort utbud av olika parkettgolv: https://www.kvm2.se/index.