Köpa Stål

Ta hjälp att köpa rätt sorts stål

Ta hjälp att köpa rätt sorts stål

advertorial

Stål är en av mänsklighetens stora uppfinningar. Genom att blanda in – legera – kol eller något annat material i järnet fick man en bättre hållfasthet. Järn är mjukt, stål är hårt. Idag används stål i alla möjliga produkter som klockor, bilar, möbler och även i större produkter som staket, byggnader, stålbalkar och körplåtar. 

Stål håller olika kvalité beroende på vilket material som legerats med järnet och hur stålet har tagits fram. Med tanke på hur viktigt stål har blivit för den moderna människan är det inte konstigt att många branscher ställer just höga krav på stålets kvalité. 

 

Stål som inte rostar

En utmaning med järn är att det rostar. Rost bildas genom oxidering när järn utsätts för en kombination av vatten och syre. Järn som rostar bildar stora och porösa rostpartiklar i en röd eller rödbrun färg. Eftersom stål innehåller järn så kan även stål rosta. Får rostangreppet pågå utan behandling kan rosten leta sig ner i metallen och försämra dess hållfasthet. 

Lösningen är att blanda in en annan metall i stålet, som krom eller vanadin. Även dessa metaller oxiderar, men oxiderad krom eller vanadin bildar mycket finfördelade rostpartiklar som sätter sig i ett jämnt lager utanpå stålet. Skiktet är så tunt att det inte syns, så metallen är fortfarande skinande och blank. Men det är fortfarande tätt – så tätt att inte luft eller vatten kommer i kontakt med stålet under. Man har fått rostfritt stål!

 

Köpa Stål

 

Många varianter av stål

Att skapa rostfritt stål är inte den enda varianten av metallen som finns. Genom att till exempel blanda in olika mängder av kol i legeringen får man olika hårt stål, och det finns ytterligare trix och knep för att forma stål med vissa egenskaper. 

Utvecklingen går snabbt och är man i färd med att Köpa Stål bör man kontakta leverantören och höra efter vad som finns på marknaden. Med hjälp av erfarna experter kan man hitta precis rätt stål för sitt behov.