takpannor

Var rädd om ditt hus, satsa på takpannor

Var rädd om ditt hus, satsa på takpannor

Taket är otroligt viktigt på ett hus. Det vet de flesta husägare och om du inte visste det innan så ska du läsa på nu. Taket skyddar ditt hus mot bland annat fukt. Fukt är husets fiende och angriper gärna vid minsta möjliga chans. Det finns en hel uppsjö med takvarianter men det viktigaste är kvalitén. Här kommer du att få lite tips på vad du ska tänka på. Chansa aldrig med taket för där har du kostnaderna om något går fel. Känner du att du behöver mer kunskap så kan du alltid gå in till en butik och höra dig för.  

 

Vad ska du tänka på om du ska byta tak?

Har du annat material än takpannor så ska du ansöka om bygglov, det gör du vanligen hos din kommun. Kontakta det närmaste byggnadskontoret för mer information. Det kan fungera med att tvätta takpannor, men om taket är slitet är det bättra att byta. Lite make-over fungerar på tapeter men inte på ett tak. Dessutom om du gör det fel kan du istället orsaka en fuktskada. Tänker du byta till takpannor så kontrollera att taket håller för vikten som tillkommer. Det bästa är att kontakta ett proffs.

 

 

Betongpannor eller tegelpannor?

Det handlar såklart lite om pris. Betongpannor är billigare än tegel men det finns anledningar till att tegelpannor är en klassiker. Tegelpannor har använts i hundratals år och är vackra på typiskt svenska hus. Tegel åldras med stil och karaktär. Betongpannor börjar bli allt populärare. Kanske priset spelar in men de är också hållbara. Betongpannor är lite större i storlek och jämnare än tegelpannor. Snygga betongpannor passar alldeles utmärkt till den typiska herrgårdsvillan. En fördel är att betong håller väldigt bra mot frost. Ytterligare en fördel är att det går att lägga betongpannor med lutning. Satsa på ditt tak för det är ditt hus och du värda!